Zwangerschapssymptomen; hoe herken je ze?
Hoe weet ik nou of ik zwanger ben? Welke zwangerschapssymptomen zijn er en waar moet ik op letten? Als je vermoed dat je zwanger bent, wil je graag zo snel mogelijk duidelijkheid. Hieronder staan de meest voorkomende zwangerschapssymptomen. Als je echt wilt weten of je zwanger bent, doe dan een zwangerschapstest die je bij de drogist kunt halen.
Overtijd
Zwangerschapssymptoom nummer 1; je had ongesteld moeten worden maar bent het niet. Je bent overtijd. Betekent het dan ook dat je sowieso zwanger bent? Nee, dat hoeft het niet altijd te betekenen. Het kan namelijk zo zijn dat jouw menstruatie wat later is vanwege hormonale veranderingen. Stress, overgewicht, te weinig slaap, ziekte en lichamelijke veranderingen kunnen bijvoorbeeld veroorzakers zijn. De enige manier om erachter te komen of je daadwerkelijk zwanger bent, is een zwangerschapstest doen. Deze geeft met een behoorlijke zekerheid aan of je zwanger bent. Ben je dus overtijd doe dan altijd een zwangerschapstest. Is de test negatief? Herhaal het dan nog een keer na 2 dagen. Is de test voor de 2de keer negatief en ben je nog niet ongesteld? Ga dan even voor de zekerheid langs de huisarts.
Misselijk zijn tijdens zwangerschap
Vooral in het begin van je zwangerschap kun je je regelmatig misselijk voelen en zelfs moeten overgeven. Dit komt door het zogenaamde HcG hormoon dat in je lichaam komt als je zwanger bent. Gelukkig gaat bij de meeste vrouwen deze misselijkheid na het eerste trimester over. Het is erg belangrijk dat je voldoende blijft drinken. Wanneer je veel moet spugen en nog maar weinig tot geen eten of drinken kunt binnen houden, neem dan even contact met ons op om je klachten te bespreken.
Tips zwangerschapsmisselijkheid
• Zorg dat er altijd iets in je maag zit.
• Eet bij het opstaan iets neutraals zoals een cracker en een kopje thee erbij.
• Eet op tijd en niet als je maag al knort.
• Neem altijd iets mee in je tas voor onderweg.
• Vermijd vette, zure, pittige of zware dingen.
• Gembertabletjes verminderen misselijkheid.
Tips bij vermoeidheid
• Wees mild voor jezelf; luister goed naar je lijf en neem regelmatig rust.
• Ga vroeg naar bed zodat je ’s nachts voldoende ontspanning krijgt
• Als je kunt, ga dan ’s middags ook eens een uurtje slapen.
Extreme moeheid
Vooral in het eerste trimester kun je je soms extreem moe voelen. Zo moe dat je je niet meer kunt concentreren en je wel moét slapen. Dit zwangerschapssymptoom komt bij veel vrouwen voor. Het is ook logisch dat het gebeurt, immers jouw lijf is een heel mensje aan het bouwen. En in het eerste trimester worden alle bouwstenen gelegd.
Gevoelige borsten
Al na één of twee weken na de bevruchting kunnen je borsten gevoelig aanvoelen en misschien zelfs al wat gezwollen zijn. Bij sommige vrouwen kan het zelfs pijnlijk voelen. Dit is één van de zwangerschapssymptomen die al vroeg merkbaar is. De gevoeligheid gaat meestal na een paar weken weer over als je lichaam gewend is geraakt aan de hormoonverandering.
Bloeden tijdens eerste weken zwangerschap
Normaal gesproken is bloeden tijdens de zwangerschap geen goed teken. Maar wanneer het gebeurt in de eerste of tweede week na de conceptie dan kan het juist het zwangerschapssymptoom zijn dat je zwanger bent. Dit heet innestelingsbloeding. Het bevruchte eitje heeft zich in de baarmoeder genesteld en dit kan soms gepaard gaan met een beetje bloed en wat buikkrampen.
Bandenpijn
Wanneer je zwanger bent groeit de baarmoeder elke dag. De baarmoeder wordt door verschillende banden op zijn plek gehouden. Doordat de baarmoeder groeit worden deze banden uitgerekt, dat kan zorgen voor pijnlijke steken. Je voelt dit vaak bij plotselinge bewegingen, bijvoorbeeld bij opstaan, bukken, hoesten of wanneer je kindje heel erg bewegelijk is. Gelukkig is de pijn onschuldig en kan het geen kwaad voor jou of voor jullie kindje.
Emotioneel tijdens zwangerschap
Omdat er zoveel gebeurt in je lijf en er zoveel hormonen door je lichaam gieren, kun je met name in de beginperiode van je zwangerschap nog weleens emotioneler reageren dan je gewend bent. Dit zwangerschapssymptoom zorgt ervoor dat je soms de controle over je emoties verliest. Wees mild voor jezelf en leg ook aan je omgeving uit waarom je zo reageert. Zo kunnen zij je een beetje helpen en rekening met jou houden.
Vieze geurtjes en voeding
Wanneer je zwanger bent, kun je opeens sommige dingen heel erg smerig vinden ruiken of smaken. Je reukvermogen is tijdens de zwangerschap vaak beter en dit in combinatie met alle veranderingen in je lijf zorgt ervoor dat je van sommige voedingswaren erg misselijk kan worden.