9 maanden zwangerschapsplan
week 37-40
de baby is nu zo groot als een pompoen
37-40 weken zwanger
Inmiddels komt de dag van de bevalling dichterbij! Misschien heb je een zwangerschapscursus gedaan of heb je een algemene voorlichting gehad over de bevalling. Fantastisch! Want een goede voorbereiding zorgt ervoor dat jij zo ontspannen mogelijk de bevalling in gaat. Op deze pagina vind je alle belangrijke punten van de bevalling nog eens op een rijtje met interessante links.
• Jij: de laatste weken kunnen lichamelijk zwaarder zijn
• Afspraak bij verloskundige: wekelijkse controles
• Regelen: Zorg dat je alles klaar hebt staan voor je bevalling
37-40 weken zwanger
Inmiddels komt de dag van de bevalling dichterbij! Misschien heb je een zwangerschapscursus gedaan of heb je een algemene voorlichting gehad over de bevalling. Fantastisch! Want een goede voorbereiding zorgt ervoor dat jij zo ontspannen mogelijk de bevalling in gaat. Op deze pagina vind je alle belangrijke punten van de bevalling nog eens op een rijtje met interessante links.
• Jij: de laatste weken kunnen lichamelijk zwaarder zijn
• Afspraak bij verloskundige: wekelijkse controles
• Regelen: Zorg dat je alles klaar hebt staan voor je bevalling
Belangrijke links
• Voorbereiding bevalling
• Pijnbestrijding
• Handige tips
• Hoe om te gaan met weeën?
De bevalling: de eerste tekenen
Wanneer weet je nou dat de bevalling is begonnen? En hoe herken je een wee? Als je af mag gaan op de bevallingsverhalen van andere vrouwen dan valt op dat elk verhaal anders is. Bij de één begint het geleidelijk terwijl bij de ander de weeën direct sterk zijn. In ieder geval zijn er een aantal tekenen die je in de gaten moet houden.
Wanneer moet je de verloskundige bellen?
• Als je ongerust bent
• Als je je baby al een paar uur niet meer voelt
• Als je veel helder rood bloed verliest (een vlek van 3-4cm of meer)
• Bij weeën.
Is het je eerste kindje? Dan bel je ons als je een uur lang regelmatige weeën hebt die om de 3-5 minuten komen en ongeveer 1 minuut aanhouden.
Ben je al eerder bevallen? Dan bel je als de weeën om de vijf minuten komen en een minuut aanhouden.
• Als je vruchtwater verliest en je bent 37 weken of langer zwanger, hierbij geldt:
Is je vruchtwater wit, transparant of roze? Dat is goed nieuws! Neem je tijd en bel gewoon tussen 9.00-21.00 uur. Tenzij het hoofdje nog niet is ingedaald, dan bel je ons direct.
Is je vruchtwater groen, geel of bruin? Bel dan direct met de verloskundige want dan kan het zijn dat je baby in het vruchtwater gepoept heeft.
.
Telefoonnummers
Bij bevalling of spoed bel
020-6326076 en kies toets 1. Bij geen gehoor bel dan met 088-1184298
Controles Verloskundige
Vanaf week 36 zijn de controles bij de verloskundige wekelijks. Veel vrouwen bevallen pas bij 41 of 42 weken. In deze laatste 2 weken, krijg je extra controles.
De bevalling: het proces in vogelvlucht
Wat gebeurt er nou precies tijdens de bevalling? Als je kindje zover is dan zet hij of zij het bevallingsproces in gang. Dit kun je niet beïnvloeden dus je zult geduldig moeten wachten totdat het er klaar voor is. Als dat het geval is dan gaat het een stofje aanmaken dat ervoor zorgt dat jij weeën gaat krijgen. Weeën zijn niks anders dan het samentrekken van verschillende spieren in jouw baarmoeder. Deze weeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond open gaat (ontsluiting) en dat het kindje naar buitengedrukt wordt. De bevalling is echt een samenwerking tussen moeder en kind; het kindje wil graag naar buiten en jij begeleidt het daarbij. Tijdens jouw zwangerschap heeft een slijmprop de baarmoedermond afgesloten zodat je kindje veilig in je buik kon blijven zitten. Nu is dat niet meer nodig, dus daarom gaat de slijmprop er vaak als eerste uit. Dit kan in één keer maar het kan ook met beetjes gaan. Op het moment dat jij volledige ontsluiting hebt (10 cm) dan is er voldoende ruimte om je kindje geboren te laten worden. Vanaf dit moment mag jij gaan persen tijdens de wee. Ook tijdens het persen is er een nauwe samenwerking tussen jou en je kind. Je geboortekanaal is namelijk niet helemaal rond; de vorm is ter hoogte van je heupen anders dan in de buurt van de uitgang. Je kindje zal dus tijdens het persen moeten draaien om er makkelijk uit te gaan. Instinctief weet je kindje dit en het zal dus gaan draaien als dit nodig is; het kiest de weg van de minste weerstand. Bovendien is het schedeldak van een baby zo flexibel dat het langzaam van vorm verandert. Gemiddeld gezien duurt het persen het kortst en vinden veel vrouwen het een opluchting dat ze eindelijk iets mogen gaan doen.
Hoe ga je om met weeën?
Ongetwijfeld ken je ze; de films en verhalen van andere vrouwen met de meest verschrikkelijke bevallingsverhalen. Zo hoeft het echter bij jou helemaal niet te zijn. Sterker nog, je kunt er zelf veel aan doen om ontspannen te bevallen. Ga dus vooral op zoek naar positieve ervaringsverhalen! Want die zijn er meer dan genoeg in elke setting, denk aan thuis of in het ziekenhuis, niet medisch of medisch of onder leiding van de verloskundige of de gynaecoloog. In de basis komt het er op neer dat angst en zenuwen (of stress) ervoor zorgen dat je spieren zich aanspannen en zorgen voor een pijnlijkere ervaring. Dat is precies de reden dat alle zwangerschapsvoorbereidingen zich richten op het ontspannen van het lichaam. Bij een ontspannen lichaam en hoofd, geef je het natuurlijke bevallingsproces alle ruimte en maak je de geboorte dus makkelijker en vlotter. Dit geldt met name voor de fase van ontsluiten. Ontspanning kun je krijgen door je bijvoorbeeld te focussen op je ademhaling, je te laten masseren door je partner of juist een wandeling te maken. Ook helpt het om juist in de laatste weken alleen te luisteren naar positieve bevallingsverhalen. Zoek bijvoorbeeld eens op youtube naar hypnobirthing. Het zien en horen van verschillende verhalen zorgt voor vertrouwen en het bereid je voor op verschillende scenario's.