Zwanger: 10-11 weken

9 maanden zwangerschapsplan


week 10-11

de baby is nu zo groot als een kers

 

10-11 weken zwanger

In week 10 en 11 groeit jouw kindje door en verandert het van een kikkervisje in een mini-mensje ter grootte van een kers. Jij kunt je moe voelen en misselijk. Tussen week 10 en 12 heb je je eerste echte termijnecho en krijg je te horen wat je uitgerekende datum is. Bovendien toont de echo of het hartje klopt en of je kindje zich goed ontwikkeld heeft. De onzekerheid hierover is dan als het goed is voorbij!

• Jij: zit misschien in spanning of echt alles goed is met je kindje
• Afspraak echoscopiste: eerste termijnecho!
• Regelen: Beslissen of je een test wilt laten doen naar trisomie (NIPT).

 

10-11 weken zwanger

In week 10 en 11 groeit jouw kindje door en verandert het van een kikkervisje in een mini-mensje ter grootte van een kers. Jij kunt je moe voelen en misselijk. Tussen week 10 en 12 heb je je eerste echte termijnecho en krijg je te horen wat je uitgerekende datum is. Bovendien toont de echo of het hartje klopt en of je kindje zich goed ontwikkeld heeft. De onzekerheid hierover is dan als het goed is voorbij!

• Jij: zit misschien in spanning of echt alles goed is met je kindje
• Afspraak echoscopiste: eerste termijnecho!
• Regelen: Beslissen of je een test wilt laten doen naar trisomie (NIPT)

 

De termijn echo

De allereerste echo krijg je als je tussen de 10 a 12 weken zwanger bent om o.a. jouw uitgerekende datum te bepalen. Hiervoor wordt jullie kindje opgemeten van hoofd tot stuit. Deze termijnecho is een mooi moment voor de echoscopist om te beoordelen of het kindje zich ontwikkeld heeft zoals je verwacht in deze periode. Jullie gaan luisteren naar het hartje en bekijken of alle vitale onderdelen goed werken. Deze echo is voor veel mensen een spannend moment omdat je vanaf dit moment een stuk zekerder weet of alles goed gaat met je kindje. Als deze echo goed is, dan neemt ook direct de kans op een miskraam behoorlijk af. Vaak wachten mensen deze echo af voordat ze aan anderen gaan vertellen dat ze een kindje krijgen. Mocht je eerder een miskraam hebben gehad dan kun je al eerder een echo bij ons krijgen. Bel ons even om dit te bespreken.

 

Waar kun je je echo laten doen?

Op verzoek van je verloskundige kun je de afspraken voor echo's regelen. Je bent vrij om te kiezen waar je dit wilt laten doen. Sommige verloskundige praktijken voeren zelf de echo's uit. Ook kun je naar een gespecialiseerde echopraktijk gaan. Zelf werken we veel samen met Echo Noord. Dit centrum hebben we samen met andere verloskundigen uit Amsterdam Noord opgericht omdat we graag een plek wilden creëren in Noord waar dit specialisme door experts uitgevoerd kan worden. Marijn, één van onze verloskundigen, voert hier ook de echo's uit. Bekijk hier de website.

 

Belangrijke afspraken

• Standaard onderzoek lab
• Wil je de NIPT? Verloskundige informeren voor week 11. Meer info.
• Afspraak verloskundige 12 weken

 

 

Tweede echo – 13 weken echo

In principe heeft elke zwangere 3 verloskundige echo’s; één bij 11 weken, één bij 13 weken en de laatste bij 20 weken. De 13 weken en de 20 weken echo zijn allebei een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Het is dan ook een uitgebreide echo waarbij de echoscopist bijna alle zichtbare onderdelen van het kindje beoordeeld of opmeet. De kosten worden vergoed door je ziektekostenverzekering. Je kunt er voor kiezen om deze onderzoeken niet te doen. Als je het geslacht van je kindje wil weten vóór de 20 weken echo, boek dan een pretecho bij je echopraktijk, dit kan al rond 14 weken! De 13 weken echo is een medische controle en daarbij zal het geslacht niet bekeken worden.

Pretecho

Bij Echocentrum Noord kun je ook een pretecho laten maken. Een pretecho is een extra echo die je op eigen verzoek laat doen. Vaak kun je tijdens deze echo een 3D versie van je kindje zien. Zo krijg je al een veel beter beeld hoe het gezichtje van je kindje eruit ziet. Ook kunnen er video’s gemaakt worden van deze pretecho. Pretecho’s worden niet vergoed door de verzekeraars en zijn dus voor eigen rekening.

week
5