Zwanger: 10-11 weken

9 maanden zwangerschapsplan


week 10-11

de baby is nu zo groot als een kers

 

10-11 weken zwanger

In week 10 en 11 groeit jouw kindje door en verandert het van een kikkervisje in een mini-mensje ter grootte van een kers. Jij kunt je moe voelen en misselijk. Tussen week 10 en 12 heb je je eerste echte termijnecho en krijg je te horen wat je uitgerekende datum is. Bovendien toont de echo of het hartje klopt en of je kindje zich goed ontwikkeld heeft. De onzekerheid hierover is dan als het goed is voorbij!

• Jij: zit misschien in spanning of echt alles goed is met je kindje
• Afspraak echoscopiste: eerste termijnecho!
• Regelen: Beslissen of je een test wilt laten doen naar chromosomale afwijkingen (NIPT).

 

10-11 weken zwanger

In week 10 en 11 groeit jouw kindje door en verandert het van een kikkervisje in een mini-mensje ter grootte van een kers. Jij kunt je moe voelen en misselijk. Tussen week 10 en 12 heb je je eerste echte termijnecho en krijg je te horen wat je uitgerekende datum is. Bovendien toont de echo of het hartje klopt en of je kindje zich goed ontwikkeld heeft. De onzekerheid hierover is dan als het goed is voorbij!

• Jij: zit misschien in spanning of echt alles goed is met je kindje
• Afspraak echoscopiste: eerste termijnecho!
• Regelen: Beslissen of je een test wilt laten doen naar chromosomale afwijkingen (NIPT)

 

De termijnecho

De allereerste echo krijg je als je tussen de 10 a 12 weken zwanger bent om o.a. jouw uitgerekende datum te bepalen. Hiervoor wordt jullie kindje opgemeten van hoofd tot stuit. Deze termijnecho is een mooi moment voor de echoscopiste om te beoordelen of het kindje zich ontwikkeld heeft zoals je verwacht in deze periode. Jullie gaan luisteren naar het hartje en bekijken of alle vitale onderdelen goed werken. Deze echo is voor veel mensen een spannend moment omdat je vanaf dit moment een stuk zekerder weet of alles goed gaat met je kindje. Als deze echo goed is, dan neemt ook direct de kans op een miskraam behoorlijk af. Vaak wachten mensen deze echo af voordat ze aan anderen gaan vertellen dat ze een kindje krijgen. Mocht je eerder een miskraam hebben gehad dan kun je al eerder een echo bij ons krijgen. Bel ons even om dit te bespreken.

 

Waar kun je je echo laten doen?

Op verzoek van je verloskundige kun je de afspraken voor echo's regelen. Je bent vrij om te kiezen waar je dit wilt laten doen. Bij Verloskundigen Aan't IJ ben je welkom voor alle medische echo's. Deze echo's worden uitgevoerd door ervaren echoscopistes die ook verloskundigen zijn! Bel of mail ons voor een afspraak.
Voor niet-medische echo's, oftewel pretecho's, kun je terecht bij pretecho bureau HeyBaby! Zij zijn bij ons in de praktijk gevestigd op de Wingerdweg 52.

 

Belangrijke afspraken

• Standaard onderzoek lab
• Wil je de NIPT? Verloskundige informeren voor week 11.
• Afspraak verloskundige 12 weken

 

 

Tweede echo – 13 weken echo

Elke zwangere heeft recht op 3 verloskundige echo’s; één bij 11 weken, één bij 13 weken en de laatste bij 20 weken. De 13 weken en de 20 weken echo zijn allebei een structureel echoscopisch onderzoek (SEO). Het is dan ook een uitgebreide echo waarbij de echoscopiste bijna alle zichtbare onderdelen van het kindje beoordeeld of opmeet. De kosten worden vergoed door je ziektekostenverzekering. Je kunt er voor kiezen om deze onderzoeken wel of niet te doen. Bij de 13 weken echo zal het geslacht niet bekeken worden. Dit kan wel bij de 20 weken echo. Wil je eerder het geslacht van jullie kindje weten? Boek dan een echo bij pretecho bureau HeyBaby! Dit kan al vanaf 15 weken.

Pretecho

Bij HeyBaby! kun je een pretecho laten maken. Een pretecho is een extra echo die je op eigen verzoek laat doen. Je kunt kiezen voor een zwart-wit echo of een 3D-4D echo. Met een 3D-4D echo krijg je een realistischer beeld van hoe het gezichtje van je kindje eruit ziet. Daarnaast kunnen er video’s gemaakt worden van deze pretecho. Pretecho’s worden niet vergoed door de verzekeraars en zijn dus voor eigen rekening.

week
5