Voeding tijdens zwangerschap

Voeding tijdens zwangerschap

Gezonde voeding is extreem belangrijk tijdens je zwangerschap. Niet alleen voor de groei en gezondheid van jouw kindje maar ook om te zorgen dat jij een fijne zwangerschap hebt waarin je je energiek voelt en niet te veel lichamelijke klachten krijgt. Naast gezonde voeding zijn er ook bepaalde vitamines nodig die je moet aanvullen. En dan bestaat er ook nog een lijst van voedingswaren die je tijdens je zwangerschap moet mijden.

Wat mag ik niet eten?

Sommige producten kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Natuurlijk vallen hier alcohol en roken onder. Maar daarnaast zijn er ook een aantal voedingswaren die je beter kan mijden tijdens de zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan rauw vlees, rauwe eieren en rauwe melk. Kijk voor de complete lijst op de website van het Voedingscentrum.

Foliumzuur & Vitamine D

Tijdens de eerste 10 weken van je zwangerschap is het belangrijk om Foliumzuur tabletten te slikken. Daarnaast zijn Vitamine D tabletten ook nodig gedurende de hele zwangerschap. Je hebt hier meer van nodig namelijk als je zwanger bent en dit kun je niet alleen uit voeding krijgen. Je kunt dit bij alle drogisten wel krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat je voldoende calcium, ijzer en visvetten binnen krijgt.

Gezond dieet tijdens zwangerschap

Wat mag ik dan wel eten tijdens mijn zwangerschap? En welke voeding is goed voor de ontwikkeling van mijn kindje. Eet volgens de Schijf van Vijf die het Voedingscentrum aanraadt. Dat betekent dat het goed is om gevarieerd te eten, zo krijg je voldoende voedingsstoffen binnen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Dit betekent eigenlijk dat het raadzaam is om veel verschillende groenten te eten (Voedingscentrum geeft 300 gram per dag aan), maar ook vis, peulvruchten, vlees en ei. Ook volkorenbrood en fruit zorgen dan weer voor de goede opname van ijzer. Voor het hele overzicht van alle voedingsmiddelen kijk op Voedingscentrum.
 

Eet niet voor twee

Het is een misvatting dat je tijdens de zwangerschap meer moet eten omdat je ook voor je kleintje voedingsstoffen moet binnenkrijgen. Dit is niet het geval. Als je zorgt dat je gezond eet in normale porties, dan heeft je kindje hier meer dan genoeg aan. Wel kan het zijn dat je meer de behoefte krijgt om in plaats van drie grotere maaltijden per dag naar meerdere kleinere maaltijden te gaan. Dit kan zo zijn omdat je op deze manier je je energie beter behoudt. Dat is allemaal prima. Maar zorg wel dat je niet méér gaat eten dan normaal. Ook kan het zo zijn dat je tijdens je zwangerschap veel zin hebt in zoete of juiste vette dingen. Zolang je het met mate doet is dat natuurlijk geen probleem. Wel kan het zijn dat je meer de behoefte krijgt om in plaats van drie grotere maaltijden per dag, meerdere kleinere maaltijden te eten. Een gezond gewicht tijdens je zwangerschap zorgt namelijk niet alleen voor minder complicaties bij jou maar ook voor een fijn gewicht na de geboorte.
In de zwangerschap kom je gemiddeld 12,5 kilo aan. Bij sommige vrouwen zit de gewichtstoename met name in het begin van de zwangerschap, bij andere aan het einde. Maak jij je zorgen over je gewichtstoename? Wij werken samen met een fijne diëtiste die graag van wat tips voorziet! Met een gezond gewicht tijdens de zwangerschap zorg je voor een kleine kans op complicaties. Daarnaast zal ook je herstel een stuk sneller gaan wanneer je een gezond gewicht hebt. Genoeg reden dus om goed op je voeding te letten tijdens je zwangerschap!

 

Voeding bij zwangerschapskwaaltjes

Soms kan voeding helpen bij het bestrijden van zwangerschapskwaaltjes. Lees meer.