Kraamzorg

Kraambed: de eerste twee weken

Als je kleine er is, kun jij eindelijk uitrusten in het kraambed terwijl de kraamzorg jullie helpt. Kraamzorg is voor velen een uitkomst omdat er in de eerste dagen veel op je af komt en jullie waarschijnlijk ook gewoon even moeten bijkomen van de bevalling. Op deze pagina vind je alles over wat je kunt verwachten van die eerste twee weken in het kraambed. Bovendien geven we enkele tips omdat deze periode soms best kwetsbaar en onzeker kan zijn.

Kraamzorg

In Nederland krijgt bijna iedereen kraamzorg. Een kraamverzorgende ondersteunt jullie in de eerste dagen van het kraambed met wat jullie nodig hebben. Zo kan ze advies geven over bijvoorbeeld hoe je het beste (borst)voeding kunt geven, kan ze jullie tips geven over het opmaken van het bedje en helpt ze met het in bad doen van jullie kindje. Ook doet ze dagelijks belangrijke controles zoals jouw temperatuur en de groei en conditie van de baby zodat wij weten dat jij goed herstelt en je kindje gezond is. Daarnaast helpt ze in het huishouden, kan ze op je kindje passen als jij even moet rusten of doet ze boodschappen. Er zijn verschillende kraamzorginstanties in Amsterdam Noord. Wij werken veel samen met De Baker, De Kleine Amsterdammer, Zin, Kraamvogel, Mijn Baby en Babymoon.

Verloskundige: op kraamvisite

Ook in de kraamweek ben je nog onder onze zorg. We komen langs op kraamvisite en je kan ons altijd nog bellen bij problemen. Wij zorgen ervoor dat we om de dag bij jou thuiskomen om te horen hoe het met jou en je kindje gaat. Ook doen we medische controles bij jou en je kindje als dat nodig is. We beantwoorden jullie vragen en bespreken jullie twijfels. Zo checken we bijvoorbeeld jouw hechtingen als je die hebt. Bij Verloskundigen Aan ’t IJ rijdt Irene Blees standaard drie keer in de week de visites. Zo zorgen we voor continuïteit en hoef je dus niet telkens opnieuw iets uit te leggen.

Aangifte en Consultatiebureau

Na de geboorte van jullie kindje ben je in Nederland verplicht om hem of haar binnen 3 werkdagen na de geboorte aan te geven bij de burgerlijke stand van de gemeente. Na de aangifte neemt het consultatiebureau / JGZ / GGD vanzelf contact met jullie op voor een eerste afspraak. Nadat de verloskundige het kraambed ‘afsluit’ neemt het consultatiebureau de zorg over voor jullie kind. In de eerste levensjaren doen zij controles van groei en ontwikkeling. Maar adviseren ook over voeding en vertellen wanneer je bijvoorbeeld de inentingen moet gaan regelen.

Vitamine D & K

Alle baby’s krijgen van ons na de geboorte een dosis vitamine K voldoende voor een week. Als je borstvoeding geeft, is het advies om je baby vanaf de 8e dag na de geboorte vitamine K te geven. Dit is zonder recept verkrijgbaar bij de drogist of apotheek en de dosering staat op de verpakking aangegeven. Je hoeft geen vitamine K te geven als je kindje kunstvoeding krijgt (minstens 500ml per 24u).

Vitamine D voor jullie baby wordt ook vanaf dag 8 geadviseerd. Voor alle kinderen tot 4 jaar geldt een dosis van 10 microgram vitamine D per dag. Dus ook baby’s die kunstvoeding krijgen.

Ongerust?

Bel altijd je verloskundige! Voor Verloskundigen aan 't IJ is dit 020-6326076 en kies dan optie 1.
Bijvoorbeeld bij:
• Veel bloedverlies
• Jij je ziek voelt of koorts hebt
• Je je down voelt
• Je baby niet goed drinkt
• De temperatuur van je baby onder de 36,5 of boven de 37,5ºC is