Echo

Echo bij 10-12 weken

Tijdens je zwangerschap krijg je twee echo's: de termijnecho vindt plaats tussen de 10-12 weken van de zwangerschap en de tweede echo rond de 20 weken. Bij de eerste echo kijken we met name hoe je kindje zich ontwikkelt. Ook kunnen we met deze echo met veel meer zekerheid vaststellen wanneer je uitgerekend bent. Jullie gaan luisteren naar het hartje en bekijken of alle vitale onderdelen goed werken. Deze echo is voor veel mensen een spannend moment omdat je vanaf dit moment een stuk zekerder weet of alles goed gaat met je kindje. Als deze echo goed is, dan neemt ook direct de kans op een miskraam behoorlijk af. Vaak wachten mensen deze echo af voordat ze aan anderen gaan vertellen dat ze een kindje krijgen. Mocht je eerder een miskraam hebben gehad dan kun je al eerder een echo bij ons krijgen. Bel ons even om dit te bespreken.

Tweede echo: het structureel echoscopisch onderzoek

Het structureel echoscopisch onderzoek, ook 20 weken echo genoemd, is een medisch onderzoek van het kindje. Er wordt gekeken naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel, naar de ontwikkeling van de organen, de groei van het kindje en of er voldoende vruchtwater in je buik zit. De uitslag van dit onderzoek krijg je direct na de echo.

Waar kun je je echo's laten doen?

Op verzoek van je verloskundige kun je de afspraken voor echo's regelen. Je bent vrij om te kiezen waar je dit wilt laten doen. Sommige verloskundige praktijken voeren zelf de echo's uit. Ook kun je naar een gespecialiseerde echopraktijk gaan. Zelf werken we veel samen met Echo Noord. Dit centrum hebben we samen met andere verloskundigen uit Amsterdam Noord opgericht omdat we graag een plek wilden creëren in Noord waar dit specialisme door experts uitgevoerd kan worden. Marijn, één van onze verloskundigen, voert hier ook de echo's uit. Bekijk hier de website.

Pretecho

Bij Echo Noord kun je ook een pretecho laten maken. Een pretecho is een extra echo die je op eigen verzoek laat doen. Vaak kun je tijdens deze echo een 3D versie van je kindje zien. Zo krijg je al een veel beter beeld hoe het gezichtje van je kindje eruit ziet. Ook kunnen er video’s gemaakt worden van deze pretecho. Pretecho’s worden niet vergoed door de verzekeraars en zijn dus voor eigen rekening.