Centering Zorg

CenteringZorg: zwangerschapsprogramma

CenteringZorg is een verloskundige programma dat zwangeren gezamenlijk kunnen volgen om zo de mogelijkheid tot meer eigen verantwoordelijkheid en het delen van ervaringen optimaal te benutten. Tijdens een sessie is er naast de normale medische controles ook veel aandacht voor bijvoorbeeld het aankomende ouderschap, de veranderingen in je lichaam en geest en een gezonde levensstijl. Gezamenlijk met de andere zwangeren in jouw groep (die ongeveer even ver zijn) deel je je ervaringen. Een verloskundige leidt het gesprek en brengt steeds nieuwe onderwerpen aan. Zo worden onder andere borstvoeding, het bevallingsproces, zwangerschapssymptomen en het aankomende ouderschap besproken. Veel deelneemsters bouwen een hechte band op met andere zwangeren. Het aantal bijeenkomsten is gelijk aan die van de één op één controles en duurt 2 uur. Bij Verloskundigen Aan 't IJ kun je kiezen tussen individuele controles of deelname aan de CenteringZorg. Je keuze kun je aangeven in je eerste trimester.

Ervaring van Fien

Toen ik voor de eerste keer bij de praktijk kwam werd mij verteld dat ik ook kon kiezen voor CenteringZorg. Ik twijfelde enorm! Ik wilde vooral en bovenal heel veel aandacht voor mijzelf en mijn baby en kon mij niet voorstellen dat dat in een groep ook zou lukken. Daarnaast was ik een beetje huiverig voor het groepsgebeuren: in een kringetje lopen tutten over kwaaltjes leek me nou niet echt wat ik nodig had. Ik mocht het proberen en als het niets was dan mocht ik naar de gewone afspraken overstappen. De eerste paar keer waren wat onwennig omdat we elkaar echt moesten leren kennen. Maar daarna merkte ik dat het eigenlijk heel fijn was om bepaalde dingen te delen waar ik mee zat. Het gaf me veel steun. Ook zorgde de verloskundige ervoor dat ze toch voor iedereen wel persoonlijke aandacht had. En de tips van de mensendiecktherapeut die er altijd bij was, waren erg handig. Nu bijna 3 maanden na de geboorte van mijn zoontje ben ik nog steeds zó blij dat ik CenteringZorg een kans heb gegeven. Gedurende mijn verlof had en heb ik heel veel contact met de anderen, dagelijks praten we via de whatsapp groep hoe het gaat. En nu wordt het mooier weer en zit we wekelijks met draagzakken en kinderwagens op het terras. We wonen allemaal bij elkaar in de buurt, dat is nu superleuk en voor de toekomst ook heel handig met al die zandbakmaatjes voor mijn zoontje! Ik zou iedereen willen aanraden om het te proberen, het is echt superleuk en heel erg fijn. Twijfelen doe je vaak al genoeg in je zwangerschap, maar hier zou ik dus niet meer over twijfelen, gewoon uitproberen!

Bekijk hier de video van CenteringZorg of lees meer op de website.

Ervaring van Hilde CenteringPregnancy

Tijdens het eerste bezoek bij de verloskundige werd ik uitgenodigd om met CenteringZorg mee te doen. Het was geen verplichting, maar een mogelijkheid. Eerlijk gezegd dacht ik dat het niets voor mij zou zijn. Van een vriendin had ik gehoord dat het haar goed bevallen was, ondanks dat zij ook dacht dat het niets voor haar zou zijn. Zij had mij ook deze verloskundige praktijk aangeraden. Ik had met mezelf afgesproken een keer mee te draaien en daarna te beslissen. Resultaat: ik vond het oprecht heel prettig! De sfeer was fantastisch, er werden duidelijke thema's behandeld, vragen werden gronding beantwoord en het contact met de andere aanstaande moeders was heel fijn, waardoor er een enorme betrokkenheid tot elkaar ontstond. Ik vond het heerlijk om een paar zwangere vrouwen te ontmoeten om 'van alles' mee te delen. We hebben nog steeds contact met elkaar via een groepsApp en we zien elkaar af en toe als er een koffie date wordt afgesproken. Er worden frustraties, blije momenten, vragen en tips uitgewisseld. En inmiddels ook wat foto's nu iedereen bevallen is. Nog steeds is er een enorme betrokkenheid voelbaar, ondanks dat we 8 vrouwen zijn die toevallig bij elkaar in een groep zijn beland. Mijn tip is om een keer mee te doen met een CenteringZorg en daarna pas te beslissen:-)