Afspraak voor anticonceptie
Wil je op dit moment niet zwanger worden? Dan kun je bij ons terecht voor een gesprek over anticonceptie. Anticonceptiemiddelen verschillen in werking, gebruik, betrouwbaarheid en bijwerkingen. Welke anticonceptiemethode het best bij jou past, hangt af van verschillende factoren zoals de levensfase waarin je zit, het geven van borstvoeding en je ervaring met bepaalde methodes. Er zijn diverse anticonceptiemiddelen, zoals hormonale anticonceptie, hormoonvrije anticonceptie en definitieve anticonceptie. Wij kunnen jou informeren over de voor- en nadelen van de verschillende anticonceptiemiddelen en helpen je bij je keuze. Ook als je geen cliënt bij ons bent kun je bij ons terecht voor voorlichting, een recept en het plaatsen of verwijderen van een spiraal.
Anticonceptie na de bevalling
Na je bevalling adviseren wij om 1 jaar lang niet zwanger te worden zodat je lichaam zich goed kan herstellen van de zwangerschap en de bevalling. Het is in de zwangerschap goed om alvast na te denken welke methode van anticonceptie je wilt gebruiken na je bevalling. Soms bestaat er nog verwarring over de vruchtbaarheid bij borstvoeding: tijdens deze periode ben je vruchtbaar en kun je, zonder het gebruik van anticonceptie, echt zwanger worden. Dus óók als je geen menstruatie hebt gehad!
Spiraaltje plaatsen
Bij ons kun je ook een spiraaltje laten plaatsen. Onze verloskundige Evelien is hierin gespecialiseerd. Zij kan je adviseren over de voor- en nadelen van een spiraal. Als je online een afspraak bij ons maakt, kun je direct kiezen voor de optie spiraaltje plaatsen.
Anticonceptie tijdens borstvoeding
Wanneer je borstvoeding geeft zijn niet alle middelen geschikt: het kan de hoeveelheid borstvoeding doen afnemen. De volgende anticonceptiemiddelen zijn wel mogelijk tijdens de periode van borstvoeding:
– Cerazette, een minipil met alleen progestageen
– T-safe, een koperhoudend spiraaltje
– Mirena, een hormoonhoudend spiraaltje
– Kyleena, een hormoonhoudend spiraaltje
– Implanon, een hormoonhoudend staafje in de bovenarm
– Prikpil, een hormoonhoudende injectie
– Condoom