Hoe word ik zwanger?

Hoe word ik zwanger?

Jullie hebben besloten dat jullie graag een kindje willen. Hartstikke leuk! Maar waar moet je nu op letten als je zwanger wilt worden? Wanneer ben je nu precies vruchtbaar? En hoe kun je gezond zwanger worden?

Vruchtbare periode

De ovulatie is het meest vruchtbare moment tijdens je menstruatiecyclus en heb je de beste kans om zwanger te worden. Tijdens de ovulatie springt het eitje vanuit de eierstok naar de eileider. Wanneer de eicel binnen 24u na de ovulatie bevrucht wordt ben je zwanger! Sperma kan tot 5 dagen actief blijven en zo kun je dus ook zwanger worden wanneer jullie vrijen voor dat de ovulatie heeft plaatsgevonden. Als je zwanger wilt worden dan is het handig om te weten wanneer je ovulatie is zodat je kunt zorgen dat je in ieder geval rond deze dagen seks hebt.

Er zijn online allerlei tools beschikbaar om te berekenen wanneer deze dagen zijn. In de regel geldt dat wanneer je een regelmatige menstruatiecyclus hebt van 28 dagen, de ovulatie 14 dagen voor de eerste dag van de volgende menstruatie is. Kijk online bijvoorbeeld hier. Er zijn ook ovulatietesten die zowel je vruchtbare dagen als de ovulatie aangeven, deze testen zijn het meest effectief. Een vrouw is namelijk de dag van de ovulatie en de dag voor de ovulatie het meest vruchtbaar.

Vrijen op vruchtbare dagen

Als je de vruchtbare dagen weet, kun je vervolgens zorgen dat je dan vrijt. Soms kan dit de pret en spontaniteit die normaal gesproken met seks samengaat wat tegenwerken. Immers je moet het nu plannen! Probeer te zorgen dat het nog steeds ontspannen voelt. Kijk er met humor naar met elkaar en zie het als een gezamenlijk mooi en nieuw project. Als je het vermoeden hebt dat je zwanger bent, kun je bij onze praktijk een gratis zwangerschapstest ophalen.

Tips om zwanger te worden

• Ontspan tijdens het vrijen en zorg dat er niet te veel druk op komt.
• Vrij met regelmaat.
• Kies een standje waarbij het sperma er niet direct uitloopt (missionarisstandje bijvoorbeeld).
• Blijf 10 minuutjes liggen zodat het sperma de tijd heeft om de baarmoeder in te gaan
Kijk hier voor nog meer tips

 

Foliumzuur & Vitamine D

Wanneer je besluit dat je zwanger wilt worden is het verstandig om te zorgen dat je lichaam gezond is. Eén manier om dat te doen is om al te beginnen met het slikken van foliumzuur tabletten en Vitamine D. In de dagelijkse voeding zit te weinig foliumzuur en vitamine D. Wanneer je zwanger wordt zijn dit, met vele andere stofjes, de eerste bouwstenen van jullie kindje. Wanneer de voorraad van foliumzuur en vitamine D voldoende is, is er een kleinere kans op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje.

Gezonde voeding voor gezonde zwangerschap

Gezonde voeding is extreem belangrijk tijdens je zwangerschap maar ook als je zwanger wilt worden. Door gezond te eten en drinken zorg je ervoor dat je lichaam voldoende energie en bouwstenen heeft om een gezond kindje te maken. Het is bijvoorbeeld aan te raden om te stoppen met alcohol drinken en roken vóórdat je zwanger wordt. Alcohol en roken is niet alleen slecht voor de groei en de gezondheid van jullie kindje maar je wordt er ook moeilijker zwanger door. Als je bijvoorbeeld 15 sigaretten per dag rookt, wordt de kans om zwanger te worden gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar, dit geldt ook voor het drinken van alcohol. En dan bestaat er ook nog een lijst van voedingswaren die je tijdens je zwangerschap moet mijden. Lees meer op onze pagina over gezonde voeding tijdens de zwangerschap. Zie je door de bomen het bos niet meer of wil je meer advies over een gezonde levensstijl plan dan bij ons een afspraak in voor jullie kinderwens. Samen zorgen we voor een zo best mogelijke start voor jullie kleintje.