Zwanger: 6-9 weken

9 maanden zwangerschapsplan


week 6 - 9

de baby is nu zo groot als een bosbes

6-9 weken zwanger

Inmiddels is je baby gegroeid tot de grootte van een bosbes. Er gebeurt heel veel op dit moment omdat alle belangrijke bouwstenen worden gelegd voor jouw kindje. Het kan dus zijn dat je last krijgt van enkele zwangerschapssymptomen. Rond week 9 krijg je de eerste officiële controle afspraak bij je verloskundige.

• Jij: eerste zwangerschapssymptomen
• Afspraak bij verloskundige: eerste controle
• Regelen: dagelijks foliumzuur en vitamine D nemen als je dat nog niet deed

 

6-9 weken zwanger

Inmiddels is je baby gegroeid tot de grootte van een bosbes. Er gebeurt heel veel op dit moment omdat alle belangrijke bouwstenen worden gelegd voor jouw kindje. Het kan dus zijn dat je last krijgt van enkele zwangerschapssymptomen. Als je het wil kun je al vanaf week 7 een afspraak maken voor een vroege echo. Rond week 9 krijg je de eerste officiële controle afspraak bij je verloskundige.

• Jij: eerste zwangerschapssymptomen
• Afspraak bij verloskundige: eerste officiële controle
• Afspraak bij echoscopist: vroege echo
• Regelen: dagelijks foliumzuur en vitamine D nemen als je dat nog niet deed

 

Eerste afspraak bij de verloskundige

De eerste officiële afspraak bij de verloskundige is rond de 9 weken. In deze afspraak stellen we jullie veel vragen om te bepalen wat belangrijk is voor een gezonde start van jullie kindje. We praten met elkaar over het vervolg van de verloskundige zorg en horen graag wat voor jullie belangrijk is. Daarnaast doen we metingen zoals bloeddruk en gewicht en er moet bloedonderzoek worden ingezet. Het kiezen van een verloskundigenpraktijk en het maken van de eerste afspraak doe je zelf.

In deze periode kun je ook een vroege echo bij ons maken. Je maakt hiervoor een aparte afspraak. Je kunt dan zien of het hartje van jullie kindje klopt. Vaak geeft het zien van het kloppende hartje jullie iets meer zekerheid en vertrouwen in de eerste maanden. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden deze vroege echo. Het kan dus zo zijn dat je een eigen bijdrage van 50,00 euro betaalt. De assistente kan jullie hier meer over vertellen tijdens het maken van de afspraak voor de vroege echo.

Kies een verloskundige die bij je past!

Tijdens je zwangerschap zal je begeleid worden door een verloskundige. Zij doet alle controles en bekijkt of alles goed is met jou en je baby. Ook verwijst zij je door naar het medische circuit indien dat nodig is. Maar de verloskundige doet nog veel meer; ze helpt je omgaan met je zwangerschapssymptomen, hormonen en alle ontwikkelingen die zich in jouw lichaam (en geest) voordoen. Ook helpt ze jullie nadenken over de bevalling; hoe zien jullie dat bijzondere moment voor je? Wat is belangrijk? En heb je nagedacht over of en hoe je borstvoeding wilt geven? Daarnaast is de verloskundige een bron van informatie over wat er allemaal geregeld moet worden bij de gemeente etc. Naast medisch professional is zij dus ook jullie coach gedurende de zwangerschap en de eerste weken erna. Omdat dit zo persoonlijk is, is het ontzettend belangrijk dat je een verloskundige in Amsterdam-Noord kiest die bij je past. Oriënteer je daarom goed. Bijvoorbeeld online, maar vraag ook je vrienden en familie om goede ervaringen. Zo kun je er op vertrouwen dat jouw zwangerschap verloopt zoals jij dat wilt en de bevalling een positieve ervaring wordt.

Zwangerschaps-
symptomen

• Uitblijven menstruatie
• Gevoelige borsten
• Extreme moeheid
• Misselijkheid
• Hevige emoties

Tips tegen
zwangerschaps-
symptomen

• Ga op tijd naar bed
• Zoek afleiding
• Eet steeds kleine beetjes
• Probeer gember (capsules) als je misselijk bent

Wil je al bij 5-6 weken een afspraak? Bij ons kan het!

Bij Verloskundigen Aan ’t IJ ben je vanaf 5 weken zwangerschap welkom voor een eerste controle. Juist in deze weken kan het aanpassen van je leefstijl veel invloed hebben op de ontwikkeling van jullie baby. We vinden het belangrijk om je de kans te geven alvast vragen te stellen, kennis te maken en te informeren over een gezonde start van de zwangerschap. Als je liever wat later komt, dan plannen we de eerste afspraak meestal rond de 8 weken van je zwangerschap.

 

Ontwikkeling volgen

Wil je de ontwikkeling van je kindje volgen? Er zijn allerlei websites die jou nauwkeurig op de hoogte stellen van alle ontwikkelingen in je buik. Kijk bijvoorbeeld op 24baby.nl of gebruik de app ZwangerschApp.

week
5